Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Gruszki słodko-kwaśne

Takimi gruszkami zajadaliśmy się podczas weekendowego spotkania w Kraskowie. Rewelacja! Każdy z nas dostał po słoiczku z własnej spiżarni do domu. 

GRUSZKI SŁODKO-KWAŚNE

2,5 kg gruszek „bergamutek”, mogą być inne, ale bardzo twarde
1 kg cukru
0,5 l czerwonego wytrawnego wina
0,5 l octu winnego
skórka z połowy cytryny
kawałek kory cynamonu
kilka goździków

Umyte gruszki obrać jak najcieniej, przepołowić i wydrążyć koszyczki nasienne. Cukier rozpuścić w winie i occie. Do powstałego letniego syropu włożyć gruszki, goździki, cynamon oraz sparzoną skórkę cytrynową. Gotować na małym ogniu kilkanaście minut, Az gruszki będą miękkie i szkliste. Same gruszki przełożyć, syrop natomiast odparować i letnim zalać owoce. Po tygodniu zlać syrop ponownie, gruszki przełożyć do słoików, syrop zagęścić przez odparowanie i ciepłym zalać owoce. Słoiki zakręcić.
Gruszki są doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu i mięsa.

Smacznego


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: