Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Grzyby jak ryby

Kolejny sprawdzony przepis Krysi. Zaskakujące rozwiązanie i połączenie.

Składniki:
1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże – bielutkie). Wykorzystujemy tylko kapelusze.
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
Sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona)

Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek Ketchupu Pudliszki (łagodny!!!!)
1 słoik koncentratu Pudliszki
1 łyżka soli
Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

Pieczarki po wycięciu nóżek należy panierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę ze wszystkich składników.
Usmażone grzyby przekładamy jak poniżej:
I warstwa – grzyby
II warstwa – surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa – grzyby
IV warstwa – ogórki konserwowe pokrojone w plasterki

Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, po wystygnięciu przekładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
Podawać następnego dnia po przyrządzeniu!

Krysia - Chiny


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: