Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Kapusta modra

Od zawsze jako niepoznanianka szukam przepisu na pyszna kapuste czerwoną. I to jest jeden z nich.

 

Kapusta czerwona zasmażana z winem
 
80 dkg kapusty * 5 dkg tłuszczu * 3 dkg maki * sól * cukier * 1/8 l wina czerwonego * ocet lub kwasek cytrynowy
 
Kapustę obrać ze zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, jak najcieniej poszatkować. Zalać niedużą ilością wrzącej wody (1/4 l), dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dkg), ugotować pod przykryciem. Przyrządzić zasmażkę jasno-złotą, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, połączyć z kapustą*. Mocno podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem. Wyłożyć na salaterkę. Podawać do gęsi, kaczki, kuropatw, polędwicy wołowej, schabu itp.
Kapustę czerwoną przyrządza się również bez wina, wówczas przyprawia się zrumienioną cebulą lub dodaje goździków.
* My robimy bez zasmażki, ale dodajemy wino i goździki.

Radka i Tadeusz


powrót

Pojechali i napisali: