Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Karczochy po żydowsku

Karczochy po żydowsku

Karczochy po żydowsku

 

Składniki: 1 karczoch rzymski na osobę, dwie cytryny, 1-1,5 l oleju, sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować dużą miskę z zimną wodą (jeśli możliwe z lodem) i sokiem cytrynowym wyciśniętym z 2 cytryn.
  2. Zamoczyć karczochy w wodzie z sokiem cytrynowym, następnie szybko obrać je w silikonowych rękawiczkach lub posmarować ręce sokiem cytrynowym (karczochy utleniając się mogą zabarwić ręce na czarno). Obrać zewnętrzne liście aż dojdziemy do miękkich liści. Obciąć szczyt karczocha mniej więcej w połowie liścia, tam gdzie staje się twardy i włóknisty. Skracamy łodyżkę i obieramy ją ze skórki, tak aby dojść do miękkiego rdzenia. Zanurzyć obrane karczochy w przygotowanej zimnej wodzie. Gdy wszystkie karczochy są obrane, dokładnie je osuszyć otrzepując o siebie a następnie papierem.
  3. W niskim szerokim garnku rozgrzać olej do 150-160 stopni, ułożyć w nim karczochy. Olej powinien delikatnie bulgotać, obracać karczochy tak aby miały ładny złocisto- brązowy kolor.
  4. Gdy karczoch jest zakolorowany z każdej strony i jego łodyżka jest miękka, wyciągnąć z oleju, rozłożyć liście kwiatu i sprawdzić czy w sercu jest słoma. Jeśli jest, trzeba ją usunąć łyżeczką.
  5. Rozłożony w formie otwartej róży karczoch włożyć do ciepłego oleju, kwiatem w dół i wyciągnąć gdy ma odpowiedni kolor.
  6. Ułożyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym, na ręcznikach papierowych które absorbują nadmiar oleju. Przed podaniem delikatnie doprawić solą i pieprzem i włożyć do ciepłego piekarnika 100 stopni. Podawać ciepłe jak wszystkie produkty po obróbce na głębokim oleju.

 Tomek Michalec


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: