Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Marynata

Marynata do mięs

Świetny pomysł na marynatę do mięs. Oryginalnie pochodzi z kuchni tajskiej i podaje go w swojej książce kucharskiej Pani Agnieszka Maciąg. Tam jako marynata do kawałków kurczaka serwowanych wraz z makaronem sojowym i młoda cukinią.

Ja tę marynatę przygotowałam do macerowania mięska na grilla. Sznycle z indyka w tym sosie smakowały wybornie.

3 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego

Rozpuścić to na małym ogniu. Dodać 1 łyżkę gęstego sosu sojowego ciemnego. Dodać:

Starty na tarce kawałek ok. 4 cm imbiru
Przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku
Wlać ok. 3 łyżek wódki.

Posmarować mięso i odstawić do lodówki. Najlepiej na dobę, ale już po godzinie, mięsko ma ładny kolor.

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: