Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Pory w szynce

Małgosia już bardzo dawno odkryła ten przepis. Do tej pory nie wierzyłam, że pory mogą być takie smaczne.

pory tylko białe części obgotować w wodzie z kostką

owinąć w plastry szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Przygotować sos: 50 g masła roztopić dodać 1 łyżkę mąki. Rozprowadzić to 1 szklanką mleka i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, delikatnie zagotować mieszając i pilnując by się nie przypaliło. Dodać sól, pieprz, odrobinę cukru.

Połączyć z 1 roztrzepanym jajkiem. Polać pory, posypać startym żółtym serem i posypać delikatnie gałką.

Piec ok. 30 minut w 170 stopniach.

 


powrót

Pojechali i napisali: