Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sałatka chińska

Sałatka zdobyta u cioci na imieninach:)
Mimo że chińska to świetnie prezentowała się na stole z kotkami japońskimi:) ganiającymi po stole:)

Sałatka chińska

składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka grzybków mun (3-4 szt.)
1 puszka kiełków sojowych
1 opakowanie makaronu sojowego
drobny szczypiorek
czerwona papryka (pół)

marynata do kurczaka:
2 cytryny
2 łyżeczki curry w proszku*
2 łyżeczki vegety
1 łyżeczka pikantnego sosu chilli (lub chilli w proszku)
oliwa
kwasek cytrynowy

2 dni wcześniej:
Wrzucić pierś do wrzątku z vegetą i zostawić w wodzie do ostygnięcia. Po ostygnięciu porwać (nie kroić) mięso na wiórki, następnie zalać marynatą i zostawić w lodówce na 2 dni.

przygotowanie marynaty:
Do 1/3 szklanki wody wycisnąć sok z cytry, dodać curry, vegetę, szczyptę kwasku cytrynowego, sos chilli i dolać oliwę do pełnej szklanki. Marynata powinna mieć ostro - kwaśny smak.

Po dwóch dniach do zamarynowanego kurczaka dodajemy:
grzybki mun - najpierw je należy namoczyć w zimnej wodzie, a następnie wrzucić do wrzątku na 5 min. Po ostygnięciu pokroić w cienkie paseczki
szczypiorek - pokroić w "zapałki"
kiełki sojowe - odsączyć
czerwoną paprykę- pokroić w cienkie paseczki
makaron sojowy - wrzucić do wrzątku na kilka minut, odlać wodę i dodać trochę oliwy, żeby się nie lepił, ostudzić

Wymieszać i SMACZNEGO:)

Ola 
 


powrót

Pojechali i napisali:

PFR