Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Strucla bożonarodzeniowa

 

Strucla Bożonarodzeniowa (piec już w listopadzie)

składniki
75 dkg mąki
75 g drożdży
150 g cukru i 2 torebki cukru waniliowego
250 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
otarta skórka pomarańczy
po ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu i kolendry (z braku tychże daję pół łyżeczki przyprawy piernikowej)
300g miękkiego masła
500 g rodzynków
150 g posiekanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
150 g siekanych migdałów lub orzechów
zapach migdałowy

A poza tym jeszcze do smarowania i posypania:
100 g stopionego masła do posmarowania
100 g cukru pudru


sposób przygotowania
Mąkę dać do miski, zrobić w środku dziurę i wkruszyć drożdże, dodać mleko, trochę cukru i wymieszać rozczyn, zagarniając nieco mąki z brzegów. Zostawić w spokoju na jakieś 20 min. Potem dodać resztę cukru, sól, otartą skórkę, kardamon z kolendrą i pokrojone na plasterki masło. Lekko wymieszać i dodać bakalie, zapach. Wyrabiać, aż będzie spoiste i sprężyste. Zostawić w misce do wyrośnięcia na 45 min. Następnie wyrobić i podzielić ciasto na pół (wygodniej jest zrobić 2 mniejsze strucle niż się mordować z wielką). Każdą część rozwałkowujemy na grubość 4 cm w owal i zakładamy jeden dłuższy brzeg na drugi (tak trochę niesymetrycznie, żeby ta "zakładka" nie była na środku ciast tylko z boku). Jeszcze trochę formujemy taki bocheneczek i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Na 1 blaszce można położyć obok siebie 2 strucle). Zostawiamy na 10 min. Pieczemy w 200 st. C ok. 1-1,5 godz - trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem.
Ciepłe ciasto smaruje się roztopionym masłem, aż całe zużyjemy. Po wystygnięciu obsypujemy bardzo grubo cukrem pudrem i odstawiamy w niedostępne miejsce.


dodatkowe informacje
Ciasto piecze się 1,5 - 2 tygodnie przed Świętami. Po upieczeniu i wystudzeniu zawijamy je szczelnie w folię i przechowujemy w chłodnym miejscu. Nabiera wtedy cudownego smaku i aromatu.

Ola


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: