Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Sylwestrowa sałatka Marzen

A tu mamy nowość od Marzen. Przepis nie tylko na sylwestrowe przyjęcie.

ok. 160 g sera z niebieską pleśnią (najlepiej Roquefort oczywiście) pokrojonego w kosteczkę

4 garście rukoli
3 dojrzałe, miękkie i soczyste gruszki
sok z całej cytryny
ok. 8-10 łyżek pistacji zrumienionych na patelni
gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu

 
Przygotowujemy miodowy sos winegret (mieszamy 3 łyżki soku z cytryny, 8 łyżek oliwy z oliwek i 3 łyżki miodu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem) i dodajemy go do połowy sera pleśniowego. 
W misce (lub na talerzach) rozkładamy rukolę, lekko posypujemy ją solą morską i pieprzem i rozkładamy na niej pozostały ser oraz gruszkę skąpaną w soku z cytryny. Posypujemy pistacjami i całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Najlepiej smakuje ze świeżutkimi i lekko ciepłymi bagietkami posmarowanymi masełkiem:-)

 
Marzen

powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: