Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tartaletki z ricottą i serem pleśniowym

Zaczęło się tak, że kupiłam sobie mini foremki na tarty. I zaczęłam szukać przepisów. Oczywiście internet i tym razem nie zawiódł, white plate i nie tylko.

Takie mini danie wraz z sałatą jest pysznym małym conieco.

ciasto francuskie, ja kupuję w rulonie, niemrożone

250 dkg ricotty

100 g sera pleśniowego

2 jaja

10 dkg boczku wędzonego w plastrach, pokroić w wąskie paseczki

garść orzechów laskowych

świeży tymianek

sól, pieprz, papryczka

Orzechy uprażyć na suchej patelni i delikatnie obrać z łusek, pokruszyć, ja rozwałkowuję je w ściereczce

Boczek przesmażyć na patelni. Odsączyć na papierowym ręczniku. W misce rozmieszać jaja. Dodać ricottę, tymianek, sól, pieprz i papryczkę do smaku. Ciasto podzielić na 6 kwadratów, wylepić nimi małe foremki do tart. Nałożyć masę serową wymieszaną z boczkiem. Pokruszyć ser pleśniowy na wierzch. Posypać orzechami. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

 

 


powrót

Pojechali i napisali: