Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tatar z łososia

Bardzo wykwintne danie, którym Marzen zaskoczyła nas podczas jednej z Jej popisowych kolacji. Smak unikatowy!

Warto nim urozmaicić stół wigilijny!

(porcja dla 4 osób)
dość czasochłonne (ok. 45 min) ze względu na siekanie łososia
składniki:
300-400 g fileta z łososia bez skóry (tak grubiutki, lekko rozpadający się, ale nie tłusty)
300-400 g łososia wędzonego na zimno (w kawałku, nie w plastrach) - te proporcje są dość bezpieczne nawet dla kogoś, kto nie jest przyzwyczajony do surowej ryby, ale można je dowolnie zmieniać
6 posiekanych cebulet szalotek (jeśli nie mam to siekam drobno białą część pora)
4 łyżki oliwy z oliwek
15 g posiekanych kaparów
75 ml sake (ewentualnie zwykłej wódki czystej)
5 jajek przepiórczych do dekoracji
1/2 pęczka koperku
sok z całej średniej cytryny
sól, pieprz
-----------------------------------------
Łososia posiekać drobniutko.
Zalać sosem zrobionym z szalotek, kaparów, sake, soku z cytryny i oliwy.
Dokładnie wymieszać, ułożyć w małych miseczkach i wstawić do lodówki na co najmniej
30 minut.
Przed podaniem udekorować koperkiem i jajkami przepiórczymi (ja gotuję, ale można
podać z surowym mini-żółteczkiem, jeśli ktoś lubi). Podawać z grzankami z białego
pieczywa lub po prostu świeżą bagietką.
Takiego tatara podaję też czasem w nori jako sushi. 

Marzen, Kuba – Meksyk

www.jamirami.pl


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: