Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Beza z orzechami i krówkami

Pychota, debiutowała na chrzcinach Olka. Bardzo udany debiut

Ciasto:

3 białka

140 g drobnego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

50 g posiekanych orzechów włoskich

50 g posiekanych płatków migdałów

szczypta soli

Białka ubic na sztwyno. Dodawać cukier, by piana była błyszcząca. Pod koniec dodać mąkę, sól, sok z cytryny.

Wsypać orzechy i migdały, delikatnie wymieszac.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia narysowac okrąg i wyłożyc pianę. Piec w 180 stopniach przez 5 minut, następnie w 150 stopniach przez 1,5 godz.

Studzic w uchylonym piekarniku. Najlepiej przez cała noc.

 

Krem

200 ml zimnej kremówki

200 g masy kajmakowej/krówkowej

5 krówek posiekanych

 

Śmietane ubić, dodawać masę. Krem wyłożyc na bezę, posypać krówkami.

Trzymac przed podaniem w lodówce.

 

Z Moich Wypieków.

 


powrót

Pojechali i napisali: