Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Faworki Asiuni

Konkurencyjny przepis na faworki! Na pewno są pyszne i do tego można się przy nich wyżyć!

Faworki na tłusty czwartek

1/2 kg mąki
4-5 żółtek
2 łyżki octu
szczypta soli
duża śmietana (200 g) 22 lub 18% - tyle, żeby ciasto było gładkie

do smażenia: olej, Planta (3-4 kostki) lub smalec
do posypania: cukier puder wymieszany z wanilią

Mąkę wysypać na stolnicę, wbić żółtka, dodać śmietanę, sól i ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Wybić drewnianym wałkiem: kładziemy ciasto na stolnicy i wałkiem uderzamy z całej siły. Składamy ciasto i powtarzamy uderzanie wałkiem kilkakrotnie. (tak żeby się wyżyć), następnie zawinąć w ściereczkę i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, podzielić na kilka części - te, których nie wałkujemy, trzymamy pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki. Wałkować bardzo cienkie, prawie przezroczyste. Formować faworki.

Smażyć w gorącym (temp. 180-190 st. C), głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Asiunia


powrót

Pojechali i napisali: