Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Tort orzechowy

Tort orzechowy
10 jajek
40 dag orzechów włoskich
5-6 łyżek tartej bułki
1(1/4-1/3) szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3 jajka
1 szklanka cukru
¾ paczki kakao ( holenderskie z wiatrakiem)
1-2 łyżki kawy Nessca rozpuszczalnej
1 kostka masła
1 gorzka czekolada ( według uznania )
 
Ciasto
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać zmielone orzechy, dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia, pianę ubitą na sztywno z białek. Wlać na tortownicę wysypaną bułką tratą i masłem. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 15 minut i potem w 150 ok. 30-45 minut.
Krem
Jajka ubić z cukrem na parze, cukier musi być rozpuszczony. Dodać kakao, kawę, czekoladę rozpuszczoną. Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Masę schłodzić. Potem zmiksować z masłem o temperaturze pokojowej. Masę kakaową dodawać do masła a nie odwrotnie W przypadku zważenia lekko wszystko podgrzać, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji schłodzić.
Upieczony biszkopt pokroić na plastry, przekładać kremem. Ozdobić wedle uznania. Można również nasączyć  spirytusem lub innym alkoholem zmieszanym z wodą oczywiście.

Jola


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: