Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Zabaione

 

Sabayon z dachóweczką/tuile.

 

Składniki: 2 żółtka na osobę, białe wino (pół wydmuszki na każde żółtko), jedna łyżka cukru na każde żółtko, Cognac lub brandy (kieliszek). Tuile/dachóweczki: 3 białka, 100g cukru pudru, 100g mąki, 60g roztopionego masła i esencję wanilii.

 

Przygotowania:

  1. Przygotować żółtka, odmierzyć białe wino i cukier. Dobrze wymieszać składniki w wysokim i szerokim garnku, unikać grudek, przykryć folią. Można zostawić w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Najważniejsze jest to żeby, w momencie ubijania sabayon na kontrolowanym ogniu, wino i żółtka miały tą samą temperaturę.
  2. Dobrze wymieszać wszystkie składniki na tuile/dachóweczki. Włożyć do lodówki ma 20min. Nagrzać piekarnik do 190/200C. Na macie sylikonowej lub na pergaminie do pieczenia pędzelkiem/widelcem/łyżeczką lub palcem rozprowadzić cienką warstwę ciasta w formie podłużnej lub okrągłej. Włożyć matę lub pergamin z ciastem do piekarnika i obserwować. Gdy ciasto staje się brązowo/złociste jest gotowe (bardzo szybko) wyciągnąć z piekarnika. Dopóki ciasto jest gorące, można układać je w różnorodne formy, jest plastyczne, zastyga w formie jemu nadanej gdy jest chłodne.
  3. Przed podaniem sabayon przygotować naczynia w którym będzie podawany.
  4. Dodać kieliszek Cognac lub brandy do mieszanki sabayon. Garnek z sabayon ustawią na średnim ogniu, intensywnie, szybko i bez przerwy mieszać ubijaczką aby wprowadzić powietrze do sabayon. W miarę potrzeby, zwiększać lub zmniejszać ogień pod garnkiem. Sabayon podwoi swoją objętość. Gdy gotowy, puszysty będzie. Przelać do kieliszków i ozdobić tuile/dachóweczką.

Tomek Michalec


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: