Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Wietnam gotowanie 11.2013

Przejazd do Da Nang


01-12-2013

Dziś przejazd Drogą Mandaryńską z Hue do Da Nang. W tej części Wietnam jest najwęższy (50 km) i góry dochodzą do samego morza. Droga, mimo że prowadzi tuż nad morzem wznosi się na wysokość 496 m npm. i obfituje we wspaniałe widoki.
Niestety od rana mocno pada i zbyt daleko nie widać. Za to są wodospady i bujna roślinność. Dopiero za przełęczą trochę się rozjaśnia i widać z góry linię brzegową, plaże a w dali zabudowania Da Nang.
W tym mieście zwiedzamy muzeum Czamów - narodu, który od II aż do XIV wieku zajmował całe południe obecnego Wietnamu i stworzył ciekawą, hinduistyczną kulturę. W XIII i XIV wieku Czamowie zostali podbici przez Wietnamczyków w ramach wietnamskiego "marszu na południe" i niemal całkiem
wyginęli (obecnie na terenie Wietnamu żyje ich tylko 400 tysięcy).
Jeszcze tylko przejazd przez Da Nang (szybko rozwijające się miasto, zyskujące pozycję trzeciego po Hanoi i Sajgonie centrum Wietnamu z wieloma nowoczesnymi budynkami i mostami - jednymi ładnymi, innymi kiczowatymi, jak na przykład Most Smoka z rozsiągniętym na całej długości złotym smokiem), lunch, obowiązkowa wizyta u kamieniarzy i wytwórców jedwabiu i jesteśmy w Hoi An.
To typowo turystyczne teraz miasteczko do XVII wieku było jednym z głównych portów Morza Południowochińskiego. Zamulenie rzeki, nad którą leży spowodowało przeniesienie portu do pobliskiego Da Nang i zakonserwowanie Hoi An w stanie prawie niezmienionym od tego czasu.
Dziś tylko przejazd przez miasto do luksusowego, położonego 150 metrów od plaży hotelu i krótkie spacery nad morzem i wzdłuż turystycznych straganów.
Jutro szkoła gotowania i piesze zwiedzanie miasta.

Pojechali i napisali: