Zobacz relacje z wyjazdów do Afryki, Azji i Ameryki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Misja Wino w Andaluzji 2-9.10.2018

Piątek ze smakiem

05-10-2018

Rodzinna manufaktura oliwy

Dziś dzień rozpoczynamy wizytą w maleńkiej, rodzinnej manufakturze oliwy. Najpierw zwiedzamy fabryczkę, która jest w posiadaniu jednej rodziny już dwunaste pokolenie!

Poznajemy metodę produkcji oliwy, możemy obejrzeć wciąż używane tu maszyny, które normalnie mogłyby zasilić zbiory muzealne. Potem czeka na nas degustacja oliwy i kozich serów.

Smaczne życie

Po degustacji i spacerze wąskimi uliczkami Zahara przejeżdżamy do domu szefowej kuchni, pani Ewy, która przygotowała dla nas komentowany lunch z następującym menu:

  • oliwki, marokańska marchewka, zaaluh czyli dip z bakłażana i pomidora
  • krewetki w sosie chermoula
  • policzki wieprzowe, puree z batata, cukinia z czosnkiem i miętą
  • a na deser lekki sernik pomarańczowy z pistacjami

Ewa serwuje kolejne dania, jej parter dba o to, aby nasze kieliszki były pełne wina a my jemy, zachwycamy się kuchnią widokami i historią Ewy – gotowym materiałem na książkę.


Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: