Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Misja Wino w Toskanii 16-23.10.2018

Poszukiwanie trufli


17-10-2018

Montepulciano

Po obfitym śniadaniu, w trakcie którego delektujemy się włoską kawą i świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy, ruszamy w kierunku najwyżej położonego toskańskiego miasteczka Montepulciano. Już z daleka widoczne są zabudowania znajdujące się na wzgórzu. Przez średniowieczną bramę wchodzimy na teren starego miasta i rozpoczynamy nasze odkrywanie tego co widoczne dla oczu i tego co początkowo ukryte.

Schodzimy pod ziemię, by odwiedzić piwnice znajdujące się pod uliczkami i budynkami miasta. Kiedyś znajdowało się w nich więzienie, obecnie przechowuje się w nich beczki z winem, między innymi najbardziej znanym produktem Montepulciano czyli Vino Nobile.

Degustacja

Zdobywamy cenne informacje o różnych rodzajach beczek, w  których wino jest starzone, a wizytę w tym podziemnym świecie kończymy degustacją tutejszych win i drobnych przekąsek. Po tej miłej niespodziance ruszamy spacerkiem, by odkrywać to, co znajduje się na powierzchni.

Wspinamy się cały czas do góry, by dojść do głównego placu z ratuszem i tutejszą katedrą, W czasie wolnym zatrzymujemy się na włoską kawę i robimy pierwsze zakupy. Czas już opuszczać Montepulciano, bo czeka nas najważniejszy punkt dzisiejszego dnia, udajemy się nieopodal miasteczka Citerna na...

poszukiwania trufli 

Na miejscu spotykamy się z naszymi lokalnymi przewodnikami i poznajemy cudownego 14-letniego psa o wdzięcznym imieniu Pippo. Wraz z Pippo zaczynamy poszukiwania trufli. Po krótkiej chwili wszyscy biegamy za psem nawołując w ślad za jego Panem „Dai Pippo, dai Pippo!”.

Pippo wskazuje nam miejsca, w których pod ziemią znajdują się czarne trufle, a my skwapliwie zbieramy je do specjalnie przygotowanej torby. Nadchodzi czas na spacer po maleńkim miasteczku Citerna, a następnie udajemy się do domu naszych gospodarzy, gdzie najpierw warzymy nasze zbiory, a następnie uczymy się w kuchni, co i jak możemy z nich przygotować.

Ukoronowaniem dnia jest uroczysta kolacja, której tematem przewodnim są oczywiście trufle. Pasty truflowe, makaron z truflą, pyszne gniocchi przygotowane przez naszych gospodarzy. Kolejny udany dzień za nami. 

Pojechali i napisali: