Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Miejsce Mocy na Sri Lance 5-19.12.2018

Szczypta curry, szczypta chilli


14-12-2018

Lekcje gotowania

Kuchnia lankijska bardzo przypadła nam do gustu, a żadne ostre curry nam nie straszne! Próbujemy nowych, nieznanych nam wcześniej owoców i warzyw, ale często nawet najprostsze dania potrafią nas zaskoczyć. Nic więc dziwnego, że postanowiłyśmy wziąć udział w lekcjach gotowania z szefem naszej kuchni. Ten zgodził się na pokaz ochoczo, więc pozostało tylko ustalić termin do wspólnego gotowania.

Wskazówki szefa kuchni

Podczas godzinnego spotkania szef kuchni pokazał nam jak szybko, zwinnie i pomysłowo można przyrządzić kilka dań. Ich podstawą były przyprawy – m.in. proszek curry, chilli, kurkuma, liście curry oraz warzywa, które możemy bez problemu dostać także w Polsce, w tym: por, burak, pomidor czy soczewica. Obserwowałyśmy, jak w ekspresowym tempie powstają fantastyczne dania wegetariańskie oraz nasz faworyt – tuńczyk w sosie curry. Co prawda trudno było nam się skupić, bo nasz kucharz był bardzo przystojny… ale grzecznie notowałyśmy kolejne przepisy.

Deser

Na koniec szef zaserwował deser z tapioki i marakui – co za smak! Wszystko wyjadłyśmy do ostatniej kuleczki. Teraz pozostaje nam tylko odtworzyć dzieło mistrza w domu. Może w czasie Wigilii?

Pojechali i napisali:

PFR