Zobacz relacje z wyjazdów do Afryki, Azji i Ameryki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Misja Wino w RPA 11-22.02.2019

Nie zwalniamy tempa

15-02-2019

Niesamowita farma

Dzisiejszy dzień to aż trzy, nie do końca planowane degustacje win.

Zaczynamy od wizyty w miejscu, które jest piękną farmą inspirowaną dawnymi ogrodami zakładanymi przez Kompanię Wschodnioindyjską. Ogrody takie miały za zadanie zaopatrywać statki płynące do Azji w świeżą żywność. Na terenie dzisiejszej farmy mamy więc hektary grządek z warzywami, aleje drzew owocowych, rabaty z kwiatami i ziołami, pola lawendy i oczywiście winnicę.

W tym miejscu próbujemy pięciu win, w tym świetnego rose. Na terenie farmy jest kilka sklepów, w których można zaopatrzyć się w wypiekany na miejscu chleb, swojskie wędliny, oliwę czy naturalne kosmetyki.

Ciasteczka w winnicy

Nasz następny przystanek to niewielka winnica, która proponuje bardzo ciekawą degustację — połączenie win z malutkimi, artystycznymi ciasteczkami — cupcakes. Każde z ciasteczek jest przygotowane z użyciem lokalnych ziół i roślin jak buhu czy roibos. Niesamowite, jest cudownie smakuje połączenie korzennego ciasteczka z kremem z owocowym winem pinotage!

Braai — tutejsza specjalność

Kolejny punkt programu to prawdziwa perełka — jesteśmy już trochę głodni, czeka więc na nas tutejsza specjalność, czyli braai — różne rodzaje mięs z grilla z pysznym, domowym chlebem.

A do tego bawimy się w winiarzy!

Nasza grupa dzieli się na trzy zespoły i każdy zespół przygotowuje swój własny kupaż wina, mając do dyspozycji trzy szczepy: shiraz, merlot i pinotage. Najlepszy blend przelewamy do butelek, a potem w ślepym teście próbujemy naszych kreacji i głosujemy na najlepsze wino. Co za rywalizacja! Co za śmiech i zabawa!

fot. M.Borys


Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: