Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Miejsce Mocy Zanzibar 28.09-10.10.2019

Jak rośnie pieprz i wanilia?


03-10-2019

Na plantacji

Dzisiaj po zajęciach z jogi i warsztatach miałyśmy okazję wziąć udział w jednej z najpopularniejszych wycieczek na wyspie. Udałyśmy na plantację, na której zobaczyłyśmy jak rosną owoce i przyprawy, z których znany jest Zanzibar. Farma była całkiem spora i przez niemal dwie godziny próbowałyśmy odgadnąć co takiego przypominają nam poszczególne rośliny. Dowiedziałyśmy się jak rośnie pieprz i wanilia. Spróbowałyśmy świeżych goździków, z których znana jest wyspa; widziałyśmy plantacje nie tylko kardamonu, kurkumy, ananasa, bananów czy trawy cytrynowej, ale także rambutanów, pomelo, papai czy guawy. 

Urocza gałka

Tym, co zaskoczyło nas najbardziej była gałka muszkatołowa (jaka to piękna przyprawa!) i szminkowiec, owoc, przypominający wyglądem rambutana, którego ziarenkami kobiety tutaj malują sobie usta. Oprócz praktycznych zastosowań danej rośliny, nasz przewodnik (tak tak, Marcin!) zdradził nam tajemnicę pewnego naturalnego afrodyzjaku, którego używają lokalne kobiety.

Wspólne gotowanie

Na koniec wycieczki, razem z Panią Aishą miałyśmy okazję ugotować dla nas lunch. Poznałyśmy sposób na szybkie obranie manioku i lokalny przyrząd do tworzenia wiórków kokosowych, co jak się okazuje wcale nie jest takie proste. Najbardziej jednak chyba zaskoczyły nas dania, jakie wspólnie przygotowaliśmy – banan z cebulą (!) i pomidorami; maniok w mleku kokosowym i ryż z ziemniakami.

Chociaż warunki, w jakich gotowałyśmy były raczej mocno prowizoryczne i dość sceptycznie podchodziłyśmy do takich smakowych połączeń – wszystko wyszło przepysznie i baaaardzo nam smakowało! 

Pojechali i napisali: