Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Japonia z Anią 21.03-9.04.2025

Z Alp do stolicy smaku


28-03-2025

Pociąg do Nagoi

Po śniadaniu opuszczamy spokojną Takayamę i ruszamy w drogę do kolejnego etapu naszej podróży. Najpierw ekspresowy pociąg do Nagoi, a stamtąd już z prędkością światła – shinkansenem do Kioto. W kilka godzin przenosimy się z górskiego klimatu do serca dawnej Japonii.

Kuchnia Kioto

Po dotarciu na miejsce nie tracimy czasu – kierujemy się prosto na Nishiki Market, znany jako kuchnia Kioto. To nie tylko targ – to żywy organizm, który pachnie miso, grillowaną rybą, sezamem i świeżym yuzu. Próbujemy lokalnych przysmaków na ulicznych straganach: marynowane warzywa, mochi, tofu w najróżniejszych formach, japońskie omlety. Lunch „na stojąco” smakuje tu jak danie z pięciogwiazdkowej restauracji – tyle że podane z sercem, przez lokalnych handlarzy.

Wieczór przynosi kolejną kulinarną ucztę – tym razem na talerzu słynna wołowina wagyu, delikatna jak masło, dosłownie rozpływająca się w ustach.

Ramen i spotkanie z Martą

Ale to nie wszystko – dzień kończymy wyjątkowym spotkaniem z Martą Skorupską, autorką książki Ramen i znawczynią japońskiej herbaty. Rozmowa o kulturze jedzenia, kuchni, ceremonii, z kimś, kto zna Japonię od podszewki, to prawdziwa gratka i piękne dopełnienie dnia.


Następny dzień


Pojechali i napisali: