Relacje z podróży ESTA Travel - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Japonia z Agą 31.03-12.04.2025

Na targu kulinarnym Nishiki


08-04-2025

Poranek na Miya-jima

Rześkie powietrze wyspy w odróżnieniu od zgiełku miast i proste, nieprzesadzone śniadanie. Wracamy na Honsiu, stoliczną wyspę Japonii. Pociągiem wyruszamy do Kyoto - dawnej stolicy Kraju. 

Na targu kulinarnym Nishiki

Pierwsze kroki stawiamy na legendarnym już tutejszym targu kulinarnym - Nishiki. Wybór, kolory i aromaty tutejszych potraw przyprawiają o zawrót głowy! My dla odmiany zaglądamy najpierw do przepięknych, japońskich jedwabi. A kulinarna uczta potem. Posileni odwiedzamy świątynię Kiyomizudera położoną na wzgórzach otaczających Kyoto z widokiem po horyzont na to rozległe miasto. Hanami trwa w najlepsze - kolorów i japońskości dodaje okolicy ogromna ilość Japonek w przepięknych kimonach, które przyszły tutaj na spacery i pamiątkowe fotografie oczywiście. Po odwiedzeniu Świątyni niespiesznie przemierzamy uliczki dawnego Kyoto. Drewniane domy, ogrody, bonsai, świątynki i sklepiki na parterze - to jak przeniesienie się w czasie do dawnego Edo czy na plan filmowy o dawnej Japonii.

Zaglądamy do Gion

To dzielnica słynąca z wielu herbaciarni i gejsz. Przechadzamy się uliczkami o najlepszej porze - widzimy wiele gejsz. Pięknie ubranych i przemykających uliczkami na sekretne spotkania. A mieliśmy nadzieję na zobaczenie choćby jednej! 

Kolację jemy typową, japońską, na domknięcie dnia. Zaczynamy wciągać się na dobre w tutejszy rytm, zawsze precyzyjnie zaplanowany. Zostało nam 47 sekund do wyjścia z restauracji, by nie przekroczyć zarezerwowanego dla nas czasu? Damy radę! I to ze śmiechem. Te międzykulturowe spotkania…


Następny dzień


Pojechali i napisali: