Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ceviche

Sławka zaskoczyła nas całkowicie tą potrawą i wieloma innymi także. Została podczas spotkania w Warszawie okrzyknięta Królową Ryb. Ta potrawa kojarzy się nam bardzo z Peru, gdzie często gościła na stołach w bardzo doborowym towarzystwie.

Ok. 70 dag filetów (bez skóry jeśli to łosoś) ze świeżej makreli lub i łososia (łososia najlepiej pokroić przed włożeniem do marynaty w niezbyt grube płatki) marynujemy przez noc w półwytrawnym białym winie z dodatkiem soku z 1 limonki i odrobiny soli (solimy wg uznania). Przed podaniem odsączyć z marynaty i ułożyć na półmisku płatki łososia, równolegle pokrojone filety makreli przekładać drobno pokrojoną cebulą. Jeśli mamy dostęp do dobrych gatunkowo niezbyt mocno zasolonych filetów śledzi matjasów. To trzeba je dobrze wymoczyć w wodzie tak aby nie był wyczuwalny smak soli, następnie pokroić w paski szer. ok.1-1,5 cm układać naprzemiennie pasek śledzia i plasterek kiszonego ogórka, na paskach śledzia zrobić niezbyt duże kleksy z musztardy. Dla podkreślenia smaku całość po ułożeniu na półmisku wg uznania możemy niezbyt mocno skropić delikatnie oliwą. Smacznego.

Sławka - Peru/Boliwia


powrót

Pojechali i napisali: