Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Toskański mus z wątróbek

Toskański mus z wątróbek

 Toskański mus z wątróbek:

Składniki: wątróbki drobiowe, czerwone wytrawne wino, vin santo, cebula, oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyć, oczyścić i wysuszyć wątróbki.
  2. Obrać cebule i pokroić je na piórka. Na rozgrzanej patelni z oliwą szybko podpiec dodają szczyptę soli i pieprzu. Mieszając dodawać czerwone wino i odrobinę vin Santo i zmniejszyć ogień. Dusić cebulę aż będzie miękka.
  3. Rozgrzać patelnię z uduszoną cebulą, włożyć wątróbki, doprawić solą, pieprze, podlać vin Santo i bardzo szybko opiec na dużym ogniu (plus/minus 5min). Odcedzić w durszlaku wątróbki od sos z pieczenia (zachować). Zmiksować, dodając sos z pieczenia jeśli za gęste. Skosztować i doprawić solą i pieprzem.

Tomek Michalec


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: