Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Baba jogurtowa

Wypróbowany przepis na Babę Wielkanocną, choć nie tylko. Ja upiekłam ją w foremce z kominkiem dekorując pięknymi żółtymi żonkilami w dziurce. Wyglądała jak prawdziwa królowa stołu wielkanocnego! Polecam!

4 duże jaja

450 g mąki

200 g cukru pudru

300 ml gęstego jogurtu naturalnego

200 ml oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 kropli aromatu waniliowego

Jajka ubić z cukrem, aż do uzyskania gęstej puszystej masy, stopniowo dodawać jogurt. Potem olej, mąkę, proszek i aromat. Ciasto przełozyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

Ja w wersji bardziej wykwintnej dodałam skórkę pomarańczową i żurawinę. Wygląda kolorowo i jeszcze lepiej smakuje.

 

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: