Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Baba szafranowa

BABA SZAFRANOWA

 

25 dkg maki, po dodaniu ½ l letniego mleka, rozprowadzamy mieszając z 8 dkg drożdży. Zaczyn stawiamy na godzinę, przykryty serwetą, w ciepłym miejscu, by pięknie urósł. Wówczas dodajemy do zaczynu ubite sprężyną z dodatkiem 15 dkg cukru: 8 żółtek i 4 białka, startą skórkę z małej cytryny, szczyptę szafranu namoczonego w gorącej wodzie (przelać przez sitko), wymieszać dokładnie z zaczynem, dodać 75 dkg mąki, małą łyżeczkę soli i wyrabiać ciasto ręką przez 30 minut. Do wyrobionego ciasta wlewamy 14 dkg letniego, roztopionego masła, wsypujemy 10 dkg rodzynek i 3 dkg cieniutko pokrajanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej. I znowu ciasto wyrabiamy ręka tak długo, aż zacznie odstawać od ręki i miski. Teraz przekładamy je do wysmarowanej masłem formy; gdy ciasto rosnąc wypełni formę, wstawiamy babkę do dobrze nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wynosi nieco ponad 60 minut.

 

To pomysł Oli na znalezienie przepisu idealnego by zrobić swoje własne Panettone w domu.

Próbujcie czy smakuje równie wybornie, a może nawet lepiej?

Ola

 


powrót

Pojechali i napisali: