Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Babeczki kruche

Wypróbowany wielokrotnie przepis na spody do babeczek. Pieczemy zawsze więcej, bo łatwo je można przechowywać.

2 1/2 szklanki mąki,
25 dkg margaryny,
15 dkg smalcu,
szklanka cukru pudru,
5 żółtek,
jajo całe
 
Mąkę posiekać z margaryną i smalcem. Dodać żółtka, jajo, cukier i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki. Z ciasta rozwałkować placek . Foremki ustawić obok siebie.Na wałku przenieść ciasto,przykryć nim foremki i wcisnąć je dłonią do foremek. Foremki z ciastem ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.Po ostudzeniu napełnić dowolnym kremem. Smacznego!
 
Ja uwielbiam dwie opcje: dżem, bita śmietana, owoce i posypka kolorowa albo nutella, bita śmietana, posypka czekoladowa!
 
 
Mama

powrót

Pojechali i napisali: