Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Beza z truskawkami

Już wielokrotnie wypróbowana. Najlepsza z najlepszych. U nas znika krojona w wielkie kawały niczym pajdy. Robię ją zawsze jak tylko pojawią się truskawki.

Beza:

5 białek

szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę.

300 g drobnego cukru

W miarę ubijania dodać po łyżce cukier, piana musi stać się błyszcząca i bardzo sztywna.

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

Dodać ocet i i mąkę i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Blachę do piekarnika wysmarować tłuszczem, najlepiej jeśli jest głęboka z papieru do pieczenia zrobić dwie foremki dzieląc blachę na pół. Wylać bezę. Wstawić do piekarnika na 5 minut, potem obniżyć temperaturę do 140 stopni i suszyć kolejne 75 minut.

kremówka 200 ml + 2 łyżki cukru pudru (można dodać usztywniacz do śmietany)

Ubić dodać pokrojone truskawki, ok. 1/2 kg.

Kilka najładniejszych zostawić do dekoracji. Wystudzoną bezę przełożyć śmietaną, przykryć drugim krążkiem, na to kolejna warstwa śmietany i truskawki.

Posypać cukrem pudrem. Wygląda zjawiskowo i tak smakuje.

Inspirowana przepisem z "Moich wypieków".

Estera


powrót

Pojechali i napisali: