Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Beza

Bezę można kochać albo i nie. Ja należę do tej pierwszej grupy, poza tym szybko się ją piecze i zawsze wychodzi zjawiskowo. A od kiedy dodaję do niej barwniki spożywcze wyczarowując coraz to nowe kolory pasujące do dodawanych owoców efekt „wow” moich Gości gwarantowany.

I tak była już czerwona beza z malinami, fioletowa z czarną porzeczką, żółta z mango i niebieska z borówkami. Zawsze wyglądała i smakowała bosko.

  • 6 białek
  • szczypta soli

Ubić na sztywną pianę, należy ubijać dość długo uważając aby nie przebić piany.

Pod koniec dodać po łyżce cukier 350 g.

Do tego łyżeczka octu winnego i łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Na sam koniec ciut barwnika, jeśli beza ma oczarować niespotykanym kolorem.

Dobrze ubita beza musi być sztywna i należy uformować z niej placek dość niewielki na blasze najlepiej na silikonowej podkładce. Urośnie delikatnie podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec bezę tylko 5 minut, potem zmniejszyć do 140 stopni i piec kolejne 90 minut.

Wystudzić.

Śmietanę ubić (400 ml) z 100g serka mascarpone. Wmieszać w to owoce, ja podgotowuję je z cukrem tworząc delikatny dżem i dodaję niedbale do śmietany raczej jako kleksy niż starannie rozmieszaną masę. Na sam wierzch kładę świeże owoce lub dekor.

Proporcje na bezę za mojewypieki


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: