Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Beza

Bezę można kochać albo i nie. Ja należę do tej pierwszej grupy, poza tym szybko się ją piecze i zawsze wychodzi zjawiskowo. A od kiedy dodaję do niej barwniki spożywcze wyczarowując coraz to nowe kolory pasujące do dodawanych owoców efekt „wow” moich Gości gwarantowany.

I tak była już czerwona beza z malinami, fioletowa z czarną porzeczką, żółta z mango i niebieska z borówkami. Zawsze wyglądała i smakowała bosko.

  • 6 białek
  • szczypta soli

Ubić na sztywną pianę, należy ubijać dość długo uważając aby nie przebić piany.

Pod koniec dodać po łyżce cukier 350 g.

Do tego łyżeczka octu winnego i łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Na sam koniec ciut barwnika, jeśli beza ma oczarować niespotykanym kolorem.

Dobrze ubita beza musi być sztywna i należy uformować z niej placek dość niewielki na blasze najlepiej na silikonowej podkładce. Urośnie delikatnie podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec bezę tylko 5 minut, potem zmniejszyć do 140 stopni i piec kolejne 90 minut.

Wystudzić.

Śmietanę ubić (400 ml) z 100g serka mascarpone. Wmieszać w to owoce, ja podgotowuję je z cukrem tworząc delikatny dżem i dodaję niedbale do śmietany raczej jako kleksy niż starannie rozmieszaną masę. Na sam wierzch kładę świeże owoce lub dekor.

Proporcje na bezę za mojewypieki


powrót

Pojechali i napisali: