Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Brownie bardzo czekoladowe

Jeśli spotykają się Dziewczyny z teatrgotowania.pl, whiteplate.com i dziekujeniegotuje.pl i w wyniku tego spotkania powstaje przepis na brownie, to już to przekonuje mnie, że to będzie ciasto niezwykłe.

Oczywiście od razu dodam, że jeden maleńki kawałeczek wystarczy za cały deser, ale co tam…

  • 170 g zmielonych migdałów
  • 350 gorzkiej czekolady
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • Esencja waniliowa
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • Spora szczypta soli

W kąpieli wodnej roztopić czekolady, dodać masło i cukier, roztopić aż masa będzie bez kryształków cukru. Dodać esencję waniliową. W drugiej misce wymieszać migdały i sól. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku.

Następnie delikatnie przesypać składniki suche. Połączyć i wymieszać. Blachę 20x30 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec ok. 25 minut w 170 stopniach. Ciasto musi być miękkie, nie może być za suche. Najlepsze jest na drugi dzień. Kawałek się ostał – więc potwierdzam.


powrót

Pojechali i napisali: