Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Bugajówka - nalewka z kwiatów bzu

Podczas spotkania w Pałacu w Bugaju zostaliśmy uraczeni przez Anię i Włodka - Gospodarzy pyszną nalewką. Schodziła w okamgnieniu. Pyszna, aromatyczna i wcale nie taka słaba...

Co potrzeba:

35 baldaszków kwitnącego czarnego bzu

2 kg cukru

20 g kwasku cytrynowego

5 cytryn

1,5 l wody

wodę zagotować wraz z cukrem i kwaskiem, mieszając wszystko rozpuścić, syrop będzie gęsty, dodać sok wyciśnięty z cytryn i pokrojone skórki cytryn (wcześniej je sparzyć i wyszorować).

Kwiaty bzu umyć i włożyć do syropu. Ja delikatnie podgrzałam miksturę by uwolnić zapach, nie doprowadziłam do zagotowania.

Odstawić na 48 godzin. Przecedzić przez gazę. Syrop gotowy. Należy go przelać do słoików lub butelek, zamknąć i pasteryzować w gotującej się wodzie przez 15 minut. Tak zamknięty wytrzyma do zimy.

By uzyskać nalewkę trzeba go wymieszać, Gospaodarze polecają proporcje 1:1 z wódką.

Pyszna i bardzo aromatyczna nalewka, inna od innych! I jaka zdrowa!

 

 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: