Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasteczka czekoladowe

Znacie ciastka dyski z McDonald’s albo Starbucksa? Te co leżą przy samej kasie i zawsze kuszą, te same, które uwielbiają dzieci a Ty zawsze obiecujesz sobie, że zrobisz takie w domu. Ja też długo szukałam przepisu idealnego, a to były za suche, a to niedopieczone, zbyt małe albo zbyt wielkie, rozpływały się na blasze albo były zbyt łamliwe. Aż do dzisiaj, kiedy to natknęłam się na przepis idealnie wilgotnych w środku, nawet odrobinę ciągnących się, ciasteczek na stronie Jakuba Kuronia. Za nim podaję sprawdzony przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe.

  • 250 g cukru trzcinowego brązowego
  • 90 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli drobnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej lub białej

 

Cukier wymieszać z masłem i solą. Wbić jajko, dodać wanilię. Mąkę przesiać wraz z sodą i dodać do składników. Wymieszać wszystkie składniki, ciasto powinno być dość gęste, na sam koniec dodać pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę (kombinacje smaków dowolne, ważne proporcje 200 g na 1 porcję jak powyżej).

Wymieszać i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Nie wolno pominąć tego kroku, ani go zbytnio skracać, bo ciasteczka rozleją się na blaszce.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni bez termoobiegu i piec 10-12 minut, nie za długo, bo przesuszymy ciastka. I nawet jeśli po 10 minutach będą wydawały się zbyt płynne, wyjąc i ostudzić na blasze. To właśnie dzięki temu krótkiemu czasowi pieczenia zachowają swoje miękkie środki.

Jakub poleca podawać do nich mleko, ja dodam, że smakują równie wybornie z kawą lub herbatą a i bez niczego nie można się im oprzeć.

U nas od razu awansowały do kategorii: ULUBIONE.

Przepis ze strony kuron.com.pl


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: