Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasteczka lawendowe

Ciasteczka z lawendą znalazłam na stronie pieprz czy wanilia i bardzo mnie zaintrygowały właśnie dzięki obecności lawendy. A że mamy już przepis na gruszki z serem kozim i lawendą, które dzięki Celinie królują często u mnie na stole jako elegancka i zaskakująca przystawka poszłam tym tropem i upiekłam ciasteczka. Został tylko zapach... Znikają jak kamfora. Polecam od razu zagniecienie podwójnej porcji:

175 g miękkiego i świeżutkiego masła

2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (ja zastąpiłam to 2 łyżkami suszonych kwiatków)

100 g miałkiego cukru (ważne, żeby był bardzo drobny)

225 g mąki

25g ciemnego cukru demerara

Utrzeć masło z lawendą, dodać cukier, nadal ucierać. Dosypać mąkę. Zagnieść do uzyskania gładkiej masy.

Podzielić na 2 części, uformować wałek, dokładnie obtoczyć go w ciemnym cukrze. Zawinąć w folię i zamrozić, Ja włożyłam nawet na krótko do zamrażalnika. Wyjąć, pokroić w plasterki, układać je na nasmarowanych tłuszczem blachach w odstępach, bo lekko się rozpulchnią przy pieczeniu. Piec do zarumienienia brzegów. Z jednego wałka powinno wyjść około 20 krążków.

 

Pychota, do tego herbatka albo pyszna kawka z pianką!

Estera


powrót

Pojechali i napisali: