Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasto baskijskie z kremem

Podpis podpatrzyłam u Pascala Brodnickiego. Wypróbowałam goszcząc u siebie Asiunię, Zosię, Rysia, Basię i Ciocię Elę. Smakowało nam bardzo. Podałam kawałek ciasta z jagodami lekko otulonymi cukrem żelującym.

Ciasto:
300 g mąki
1 duży cukier waniliowy
 150 g cukru pudru
15 g proszku do pieczenia
1 kostka masła
3 żółtka
1 jajko
50 ml wódki

Wymieszać ze sobą mąkę, cukier waniliowy i cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodać pozostałe składniki – utrzeć mikserem. Ciasto będzie lekkie, puszyste. Jeśli nie tworzy kuli podsypać mąki. Włożyć do lodówki na całą noc.

Krem:
8 żółtek
250 g cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
125 g mąki
1 litr mleka
2 łyżki zmielonych migdałów (lub aromat migdałowy)
25 g masła w kawałeczkach

Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać mąkę. Zagotować mleko. Połowę mleka wlać do masy i utrzeć. Dodać migdały. Resztę mleka jeszcze raz zagotować, wlać do niego przygotowany krem. Gotować aż masa zacznie gęstnieć. Mieszać trzepaczką. (uwaga bardzo łatwo przypalić krem, wtedy w kremie mogą pojawić się kawałki karmelu, należy ratować krem przecierając go przez gazę).

Wyłożyć krem do miski albo naczynia, na to rozsypać kawałeczki masła, wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Formę okrągłą na ciasto posmarować tłuszczem, posypać mąką. Ciasto z lodówki podzielić na pół i rozwałkować. Jedną część na spód i boki. Krem. Potem druga część ciasta. Skleić boki. Posmarować żółtkiem z odrobiną wody. Piec 40 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem, lub 180 stopni bez termoobiegu.

Smacznego!

Estera


powrót

Pojechali i napisali: