Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Cynamon, śliwki i skórka pomarańczowa to zestawienie, które bardzo lubię. Była już tarta Asiuni, którą mogłabym zajadać przez cały dzień po kawałeczku aż do ostatniego okruszka, a teraz znalazłam inne również pyszne ciasto ze śliwkami.

Tym razem na blogu Agnieszki Maciąg.

250 g masła

1 szkl. cukru

3 jajka

1 cukier waniliowy

2 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka rumu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka skórki pomarańczowej (dałam więcej)

garść rodzynek

 

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać po 1 jaju. Dodawać mąkę z proszkiem, cynamon, skórkę i rodzynki. Gęste ciasto wylać do prostokatnej formy (ja zrobiłam w blaszce 20x30).

 

śliwki (prawie kilogram, najlepiej węgierki, słodkie i z odchodzącą pestką pokrojone na połówki

1 łyżka cukru trzcinowego

skórka pomarańczowa (sporo)

cynamon

 

Na wylane do formy ciasto (warto ją wcześniej wysypać bułką tartą poukładać śliwki skórką do dołu, posypać cukrem, cynamonem i skórką.

Piec w 180 stopniach (góra i dół) bez termoobiegu przez godzinę.

 

Ciasto jest pyszne zarówno na ciepło z lodami jak i na zimno do kawy!

Potwierdzone przez smakoszy!

Estera


powrót

Pojechali i napisali: