Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasto czekoladowe bez mąki

200 g gorzkiej czekolady ( najlepiej Wedel)
200 g masła
200 g cukru
4 jajka 

Czekoladę i masło umieszczamy w garnuszku, wstawiamy go do większego naczynia z gotującą się wodą, podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści, wyjmujemy garnuszek z wrzątku, dodajemy cukier, mieszamy, stopniowo dodajemy żółtka (po 1) i energicznie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą czekoladową i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min. w tem. 180 stopni. Studzimy i podajemy.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i brzydko popęka, ale taka jest jego uroda... 

Kasia i Tomek RPA


powrót

Pojechali i napisali: