Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasto dyniowe jak piernik

Bardzo smaczne i mokre ciasto dyniowe, dzięki przyprawom może śmiało udawać świąteczny piernik. Wystarczy dodać lukier i wymyślne gwiazdki. Podaję przepis za Agnieszką Maciąg:

500 g dyni upieczonej

3 szkl. mąki

1,5 szklanki cukru trzcinowego

1 szkl. oliwy z pestek winogron

4 jajka

2 łyżeczki sody

2 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyzki skórki otartej z pomarańczy

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu

1/2 łyżeczki tartej gałki

1/1 łyżeczki suszonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego goździka

szczypta soli

 

Dynię zmiksować na puree. Olej utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku i nadal ucierać. Dodać puree z dyni, skórkę pomarańczy i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, proszek, sól i przyprawy.

Wymieszać na jednolite ciasto. Dodać ewentualne dodatki: orzechy, skórkę kandyzowaną (ja dodałam posiekane grubo i podprażone na patelni orzechy woskie).

Przełożyć do dwóch średnich keksówek wysypanych bułką tartą. Posypać orzechami, cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

 

Ciasto jest przepyszne.

 

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: