Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasto z ajerkoniakiem

Podczas naszej ostatniej podróży do Brazylii Mąż Czesi zachwalał ogromny talent Żony w pieczeniu ciast. Wreszcie zdobyłam kilka najsłynniejszych przepisów. 

5 żółtek ukręcić z 10 dkg cukru
2 duże łyżki ajerkoniaku
2 duże łyżki rumu lub białej wódki
10 dkg gorzkiej czekolady 9zmielonej)
20 dkg zmielonych migdałów
7 białek ubitych na sztywno 

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ajerkoniak i wódkę. Wsypać utartą czekoladę i mielone migdały – powstanie gęsta masa.

Ubić 7 białek przełożyć ¼ lub trochę więcej do masy i połączyć. Następnie resztę białek przełożyć do już trochę rozluźnionej masy i bardzo ostrożnie wymieszać by białka nie straciły sztywności. Przelać ciasto do tortownicy i włożyć do piekarnika. Piec 30-35 minut w 200 st.

Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części. Dolną część pokryć ubitą śmietaną (30%) 0,25 ml. Na górną część też wyłożyć ubitą śmietanę 0,5 l. Polać ajerkoniakiem, udekorować. 

Czesia - Chile, Polinezja, Brazylia


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: