Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasto z rabarbarem i bezą

Szukałam i znalazłam optymalny przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem. I kiedy mi sie wydawało, że juz wszytsko gotowo nigdzie nie można było kupić rabarbaru. Zatem spróbowałam z truskawkami i polecam także tę opcję.

Przepis cytuję za Kwestią Smaku:

Kruchy spód:

• 200 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 200 g masła, zimnego
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 żółtka (białka zachować do bezy)

Rabarbar:
• 600 g rabarbaru
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej (użyłam gładkiej, bez pestek)
• 3 łyżki płatków migdałów

Beza:
• 4 białka
• 200 g cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Zostały mi 2 białka, dodałam je do bezy proporcjonalnie z cukrem i mąką. Tu uwaga by nie dodac jej zbyt wiele, bo niestety będzie wyczuwalny ten mączysty smak.

 

 


Przygotowanie:

  • Kruchy spód: Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  • Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
  • Rabarbar: Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie zgrubnie wymieszać z połową konfitury.
  • Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
  • Podpieczony spód posmarować resztą konfitury, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.

Ja dosuszałam jeszcze przez ok. 10-15 minut.

I po krótkim pieczeniu spodu przetrzymałam samo kruche ciasto 10 minut dłużej by dól zdążył sie podpiec.

 

Idealne proporcje na dużą prostokątną blachę.

 

 


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: