Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Ciasto ze śliwkami

Przepis na okrągłą formę o średnicy 22 cm lub prostokątną formę do tart

Ciasto kruche:
125 g mąki
125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
75 g drobnego cukru do pieczenia
1 żółtko
1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Na wierzch:
500 g śliwek - przepołowionych
1 łyżeczka cynamonu
cukier do posypania
ew. porzeczki

Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st. C.
Składniki na ciasto wymieszać w misce lub połączyć przy pomocy malaksera. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu - składniki powinny się tylko połączyć.
Ciastem wylepić foremkę.
Na wierzchu ułożyć śliwki, nacięciami do góry. Posypać cynamonem. Ułożyć gałązki porzeczek (niekoniecznie).
Piec 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu lekko wystudzić i posypać cukrem.

smacznego!
 

 

Asiunia


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: