Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Delicje świąteczne

3 duże, dorodne pomarańcze, 3 tabliczki gorzkiej czekolady, cukier, grubo mielony pieprz, folia do kwiatów, 

Pomarańcze sparzyć i wymyć porządnie szczoteczką, pokroić w zgrabne plastry (wyciągnąć ewentualne pestki).

Zagotować w garnku lekki syrop z wody i cukru. Gotować partiami plastry pomarańczy aż zrobią się szkliste. Wyciągnąć i suszyć w piekarniku na 80-100 st aż nie będą mokre.

Temperować 3 tabliczki gorzkiej (najlepiej bardzo gorzkiej) czekolady (jak w przepisie na czekoladę z żurawiną). Do ciepłej czekolady wkładać wysuszone plastry pomarańczy do połowy. Poczekać aż ociekną i odkładać na pergamin. Posypać część z czekoladą grubo mielonym pieprzem. Po wyschnięciu zawijać w folię (taką od kwiatów) i związać ozdobnie. Nadają się jako ozdoby choinkowe, prezenty pod choinkę. Pychotka! i pięknie wyglądają! 

Małgosia RPA


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: