Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Faworki

Jak karnawał to czas na chrust! Cała misa takich faworków znikała podczas naszego spotkania w Kraskowie. Były pyszne! Zrobiłam od razu podwójną porcję. 

Faworki
50 dkg mąki
6 żółtek
6 łyżek śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól
łyżka octu lub spirytusu

tłuszcz do smażenia
cukier puder 

Wszystkie składniki najpierw dokładnie ze sobą posiekać, potem wyrobić. Wystarczy 10 minut dokładnie wszystko ugniatać. Podzielić na części, rozwałkować cienko, ciąć na paski, potem na odpowiedniej długości ciastka, rozciąć pośrodku, przewinąć końcówkę.

Smażyć na oleju, odsączyć nadmiar tłuszczu. Obtoczyć w cukrze pudrze.

Estera


powrót

Pojechali i napisali: