Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Florentynki

FLORENTYNKI

 

Zawsze zajadałam się nimi będąc w Nieczech. Tęskniłam za nimi w Polsce, aż do warsztatów z Kasią Sudą - Tomaszkiewicz.

Oto przepis na te małe smakołyki.

130 g cukru

70 g miodu

70 g śmietany

20 g masła

100 g płatków migdałowych

70 g skórki pomarańczowej

50 g wiśni lub suszonej żurawiny

 

W rondlu rozpuszczamy cukier, miód, śmietanę, masło. Gotować do temperatury ok. 118 stopni. Dodać skórkę pomarańczową, migdały w płatkach, wiśnie lub żurawinę. Wymieszać.

Piec na blasze. Rozsmarować najcieniej jak się da lub w silikonowych małych foremkach.

Temperatura 170 stopni. Aż do zarumienienia.

Poczekać aż wystygną wtedy będą chrupkie.

 

Skórka konfitowana

4 duże pomarańcze

200 g cukru

200 g wody

Obrać pomarańcze, pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Zagotować wodę w garnku, blanszować w niej skórkę przez ok. 2 minuty. Zabieg powtórzyć. Przelać na sito, odsączyć.

W garnku zagotować syrop z wody i cukru. Dodac skórkę i gotować przez ok. 15-20 minut. Ostudzić.

 

I to właśnie ta miękka i słodka skórka jest całym sekretem florentynek, zapewniam Was, że nigdy nie wyjdą tak samo pyszne gdy użyjecie skórki gotowej. Jej twarde kwadraciki będą dominować w ciaseczkach, a nie o to tu chodzi.

 

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: