Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Korona adwentowa

Rewelacyjne warsztaty i rewelacyjna prowadząca. Kasia Suda - Tomaszkiewicz. Spotkałyśmy się umyślnie na adwentowych wypiekach. I warto było. Desery to często najsłabasza strona warsztatów kulinarnych, a tu były tylko słodkości i to jakie.

Oto przepis na przepyszną koronę adwentową.

Ciasto:

500 g mąki 450

7 g drożdży suchych lub 25 g żywych

200 ml mleka

3/4 łyżeczki soli

60 ml ciepłej wody

100 g masła

60 g cukru

1 jajko

Masło rozpuścić z mlekiem, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę i suche drożdże. Dodać sól i cukier, tak aby nie stykały się z drożdżami. Można też ciasto wyrobić mikserem. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i poczekać aż urośnie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Nadzienie:

75 g roztopionego masła

100 g cukru trzcinowego

3 łyżki cynamonu

30 g mąki migdałowej (mielone migdały)

Wymieszac wszystko, można wrzucić do lekko ciepłego masła.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie. Zwinąć jak roladę.

Można pociąć na plastry i zrobić z tego różyczki, posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 30 minut. Przed pieczeniem dać różyczkom urosnąć.

 

Druga opcja to rolada którą przecinamy pionowo na pół i zwijamy warkocz, z którego formujemy okrąg. Ciasto rośnie, smarujemy je masłem i posypujemy cukrem trzcinowym. Możemy ozdobić kokardą lub gałązkami świerku albo powiesić jako ozdobę na ścianie lub drzwiach.

Piec ok. 45 minut do 1 godziny.

 

Smacznego!

Estera


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: