Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Kruche ciasteczka

Przepis, który także podejrzałam u Pani Agnieszki Maciąg.

Ilość produktów wydawała mi się zbyt skromna i od razu wzięłam dwie porcje i słusznie – bo ciasteczka są pyszne.

Pani Agnieszka zaleca wycinanie dużych kółek, ja pobawiłam się i powycinałam foremkami mniejsze ciasteczka. Też pyszne! Miały być dla dzieci, zajadaliśmy się nimi wszyscy! 

10 dkg cukru
szczypta soli
20 dkg masła
30 dkg mąki
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 

(to już podwójna porcja) 

Zagnieść wszystkie składniki. Rozwałkować na desce. Posmarować białkiem całe ciasto. Posypać grubym cukrem i pokruszonymi (ale nie całkiem zmielonymi migdałami, ja swoje włożyłam do blendera i rozdrobniłam). Lekko wgnieść cukier i migdały wałkiem w ciasto.

Można też powycinać ciasteczka i wtedy je smarować i obsypywać. Jak kto woli.

Piec na papierze do pieczenia ok. 12 minut aż będą rumiane. 

Estera


powrót

Pojechali i napisali: