Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Mazurek orzechowy

Ciasto, które przed kilku laty zawojowało nasz stół wielkanocny. Przepis znalazła Ciocia Wanda i na stałe wprowadziła go na nasze stoły.

Nie wygląda zbyt zachęcająco – ale jak smakuje…

5 jajek
20 dkg cukru pudru
25 dkg orzechów włoskich
4 łyżki mąki
1 masło

Wymieszać żółtka z cukrem i masłem (utrzeć).
Dodać pokruszone orzechy włoskie (muszą być wyczuwalne cząstki orzechów – uwaga na resztki skorupek).
Do całej masy dodać delikatnie mąkę.
Wyłożyć na wafel gęstą masę. Zapiec. Ubić pianę z cukrem pudrem. Rozetrzeć na wierzchu mazurka. W temperaturze ok. 150 st. suszyć ok. 4-5 godz. Uważać, żeby się nie spiekło.
Najlepszy jest na drugi dzień.
Skruszeje.

Ciocia Wanda


powrót

Pojechali i napisali:

PFR