Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Muffiny czekoladowe

Przede mną wykład o Parkach Narodowych w USA. By wprowadzić słuchaczy w klimat amerykańskich specjałów wśród wypieków nie może zabraknąć muffinów. A najlepsze jakie jadam w Polsce robi Marzen i oto Jej sekretny przepis na kilka wariacji muffinowych:

A więc czekoladowe muffiny robię tak:


 
Proporcje na 6 dość dużych foremek:

 
250 g gorzkiej czekolady
175 g masła
125 g cukru pudru
5 jajek
1 łyżeczka przypraw korzennych (jak do pierników lub grzanego wina)
1-2 garście mąki

 
Jajka z cukrem ubijamy na pianę i dodajemy mąkę i przyprawy.
W międzyczasie topimy czekoladę w gorącej kąpieli (wstawiamy jeden garnek w drugi, większy, w którym wrze woda). Dodajemy do niej masło.
Czekoladową masę dodajemy do jajecznej i dokładnie mieszamy.
Napełniamy foremki (do 3/4 wysokości) i pieczemy ok. 15 min w 200 st. Foremki, jeśli nie mamy do nich papierowych wsadów, trzeba lekko wysmarować tłuszczem.

 
Wariacje:
a. można zostawić część ciasta białego i dodać je na końcu już do foremek, lekko mieszając z ciemnym - wyjdzie nam coś na 'kształt' zebry:-)
b. można do ciasta dodać orzechy i/lub inne bakalie
c. można skrócić czas pieczenia, wówczas czekolada wewnątrz będzie jeszcze płynna. Jeśli podamy z lodami Haagen Dazs Vanilla&Cream... Mniam

 

Marzen


powrót

Pojechali i napisali: