Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Mus z marakui

Mus z marakui

Weszłam jak to zwykle w tygodniu do jednego z sieciowych sklepów, a tam świeże figi, marakuja, karambola, mango i papaja. Nie mogłam się oprzeć by nie kupić przynajmniej kilku z tych egzotycznych owoców, co od razu przywołało na myśl podróże i wspaniałe smaki oraz zapachy.

Dzisiaj padło na marakuję, pamiętałam, że niegdyś zanotowałam sobie przepis na mus z marakui, który pojawił się przy okazji warsztatów kulinarnych, i choć go nigdy nie robiliśmy wspólnie podczas warsztatów, to idealnie pasuje mi ten owoc na aromatyczny i orzeźwiający mus. Zatem odszukałam przepis, wypróbowałam i polecam, smakuje egzotyką.

  • 4 owoce marakui
  • 70 g cukru
  • żelatyna
  • 400 ml śmietany 30%

Przepołowić owoce, wybrać delikatnie łyżeczką cały miąższ, wymieszać z drobnym cukrem i zagotować. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do soku z cukrem. Osobno ubić śmietanę, po ostudzeniu słodkiego soku wmieszać bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do pucharków i schłodzić.

Już po ok. 2 godzinach można serwować, ja trzymałam w lodówce całą noc.


powrót

Spodobała Ci się ta strona? Udostępnij ją!

Pojechali i napisali: