Smaczki - ESTA Travel
Biuro Podróży ESTA Poznań

Smaczki

Niebiańska rozkosz

Przepyszny przepis sprawdzony już przez mnie:) zdobyty w pociągu na trasie Sochaczew - Warszawa:)
Podróże kształcą:)


Niebiańska rozkosz

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
1/3 szklanki zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
 

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dkg masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe

Masa śmietankowa:
łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ L śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:
5 dkg gorzkiej czekolady

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę wypieszczać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 5 na 36 cm. Piec około 25 min w 180 st. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, nasączyć ponczem. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną kawę z żelatyną i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Ola
 


powrót

Pojechali i napisali: